HEDERSVERKSAMHETEN 

Av erfarenheter vi har inom BUS så finns det väldigt många tjejer och killar där ute som lever under hedersförtryck. Vi vet också att där finns många som är utsatta på grund av deras kön, sexuella läggning eller på grund av religion. Detta vill vi i BUS vara med och motverka. Vi vet att vi alla i samhället måste hjälpas åt för att komma till bukt med problemet. Alla insatser inom samhället har betydelse. 
Vi har sedan starten 2015 arbetat med frågan i det tysta. Detta för att säkerställa att de vi möter, som är utsatta, inte råkar ännu värre ut. 
Hos oss i BUS - Barn och unga i Sverige har vi volontärer som är kvinnor, män, HBTQ personer med mera. Många av våra volontärer har egna erfarenheter av just hedersförtryck med mera. Våra volontärer kommer från olika kulturer och länder. Vi har volontärer från Sverige, Iran, Palestina, Irak, Afghanistan och många fler länder. Har du specifika önskemål om att det är en kvinna eller man som du vill prata med kan du uppge detta i din första kontakt med oss, så löser vi detta. 
Vi i BUS - Barn och unga i Sverige är stolta över att vi har en av Sveriges främsta rådgivare när det kommer till just hedersfrågor. Hon jobbar aktivt inom BUS - Barn och unga i Sverige med frågan. Hon möter dagligen tjejer och killar som är utsatta för just hedersförtryck. Hon gör ett enormt arbete när det kommer till just att stötta och hjälpa dessa människor. Detta gör att vi i BUS är stolta över det arbete vår förening gör på området. Hon konsulterar även kommuner i sakfrågan, vilket vi också är stolta över. 
När det kommer till just hedersförtryck så arbetar vi i BUS - Barn och unga i Sverige med följande:

 - Rådgivning 
Vi erbjuder rådgivning till kommuner (socialtjänst), anhöriga och andra viktiga aktörer i samhället i sakfrågan. 
- Stöd 
Vi erbjuder direkt (individuellt) stöd till de som är utsatta för hedersförtryck. Vi hjälper dig i kontakt med socialtjänst och andra viktiga myndigheter. I viss mån kan vi hjälpa till att hitta boendelösningar, men detta i samråd med socialtjänst och omgivning. Vårt fokus är dock att vara ett emotionellt stöd för dig om du hamnat i en sådan situation. Vi erbjuder stöd till både män och kvinnor. Vi erbjuder också stöd till HBTQ personer som är utsatta. 
- Föreläsning 
Vi föreläser gärna för ditt företag, skolor och/eller socialtjänsten när det kommer till hedersfrågor. 
Vill du veta mer om verksamheten?  Kontakta oss på heder@bus.nu 
Är du utsatt för någon typ av hedersförtryck och är i behov av stöd?  Kontakta oss via utsatt.heder@bus.nu, eller om det är akut ring 076-871 88 01   
ALLA VOLONTÄRER OCH MEDARBETARE I BUS HAR SKRIVIT UNDER ETT TYSTNADSPLIKTAVTAL, VILKET BETYDER ATT ALLT DU BERÄTTAR FÖR OSS, STANNAR HOS OSS.  ÄR DU UTSATT, VAR INTE RÄDD ATT KONTAKTA OSS. VI HJÄLPER DIG!