ALEXANDER FINSTAD 
Grundare BUS 

Det här är Alexander Finstad, grundare av BUS - Barn och unga i Sverige. Han är 20 år och bor i Kalmar. Han arbetar som kundtjänstmedarbetare på Telenors kundtjänst. På sin fritid gillar han att lyssna på musik, titta på serier och hitta på roliga saker med sin pojkvän. Alexander brinner dessutom för att hjälpa människor i en utsatt situation och som inte mår bra på olika sätt.

Alexander var en av initiativtagarna till BUS, och grundade föreningen i april 2015. Sedan dess har han arbetat för att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga i det svenska samhället tillsammans med övriga volontärer inom BUS. 

Varför startade du BUS? 
- Jag tog initiativ till BUS under våren 2015 då jag ansåg att det behövdes en ideell förening som arbetade mer individuellt än andra organisationer och föreningar jag då kände till. Jag hade under lång tid mött barn och ungdomar som mådde väldigt dåligt av olika anledningar som hamnat mellan stolarna hos myndigheter. 
Dessutom har jag själv erfarenheter av att må dåligt. 

Behövs verkligen BUS? 
- Ja, absolut. Idag mer än någonsin. Den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar mer och mer. Vi har ungdomar som tar livet av sig av olika anledningar. Vi har dessutom väldigt många unga som far väldigt illa i vårt sociala system. Vilket verkligen behöver förändras. 

Du nämner att du har egna erfarenheter av psykisk ohälsa, på vilket sätt? 
- Jag har haft en tuff uppväxt. Vilket gjort att idag lever jag med ångest och bipolär sjukdom. Jag mår dåligt i perioder, men jag klarar min vardag. Vilket gör att jag vill inspirera andra till samma sak. 

Vad är BUS viktigaste funktion, tycker du? 
- Jag tycker att det viktigaste BUS gör är att finnas där som en axel att gråta på, en person att prata med och någon som lyssnar. Men det som utmärker oss är att vi ger ett verkligt individuellt anpassat stöd utifrån önskemålen och förutsättningarna som finns. Vi stöttar barn och ungdomar samt deras familjer på många olika sätt. Jag är stolt över det arbeta vi gör idag. 

Hur ser en vanlig dag ut i BUS? 
- Det finns ingen dag som är den andra lik. En dag kan vi åka ut på hembesök mitt i natten. Ett annat följer vi med till socialtjänsten. En annan följer vi med till migrationsverket. En annan dag har vi en aktivitet. En annan åker vi på pride. En annan dag är lugn. Så sammanfattningsvis är en dag aldrig den andre lik och jag trivs så bra med det. Du vet liksom aldrig vad som händer. 

Till sist, nämn tre saker om dig själv som du är stolt över. 
- Jag är en problemlösare, jag är lyhörd och omtänksam. Detta är mina viktigaste egenskaper som jag är stolt över.